Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Kako izgleda stan u kojem je živjela slavna Zaha Hadid (FOTO)

Advertisement

Bila je jedna od najslavnijih arhitekata današnjice i njeno ime biće zauvijek vezano za neke od najambicioznijih projekata na svijetu. Upravo zbog toga je njen privatni stan bio tako privlačan kupcima. Stan je prodat za 5,75 miliona dolara.

stan-zaha-hadid-majami-8

Stan koji je godinama bio u posjedu slavne arhitektice nalazi se u Majamiju, na obali velike južne plaže. Projektovala ga je ona lično, po svom ukusu i obogatila ga brojnim unikatnim komadima namještaja. U stanu je boravila tokom rada na grandioznom kompleksu luksuznih apartmana One Thousand Museum, što je bio jedan od samo dva projekta koje je izgradila na američkom kontinentu.

stan-zaha-hadid-majami-7

Enterijer je u futurističkom stilu sa zakrivljenim linijama i ovalnim oblicima po kakvom se za života i proslavila.

Stan je uređen u jednostavnom futurističkom stilu sa zakrivljenim linijama i ovalnim oblicima po kakvom se za života i proslavila. Prostire se na 236 kvadrata, sa ukupno tri spavaće sobe, četiri kupatila i ogromnim balkonom.

stan-zaha-hadid-majami-5

„Stan podsjeća na muzej savremene umjetnosti – sa čistim linijama, besprijekornim belim sobama, modernim umjetničkim nameštajem, geometrijskim plafonima i prozorima od poda do plafona sa kojih puca fantastičan pogled na bazene, oazu zelenih palmi, plažu i Atlantski okean„, piše Forbes.

stan-zaha-hadid-majami-12

Stan je prodat na internacionalnoj platformi za prodaju (mahom luksuznih) nekretnina Sotheby’s za vrtoglavih 5,75 miliona dolara, a oglasu je naglašeno da je centralni dio stana povezan sa još jednim manjim apartmanom za goste.

Veliko naslijeđe Zahe Hadid

Da podsjetimo, Zaha Hadid je umrla u 65. godini upravo u Majamiju prije dvije godine od srčanog udara. Za života je projektovala značajne objekte kao što su Italijanski nacionalni muzej moderne umjetnosti u Rimu, Sportski centar za Olimpijske igre u Londonu, Heydar Aliyev Centre u Bakuu, Rosenthal Center u Sinsinatiju i zgrada Opere u Guangzhou. I Beograd je mogao dobiti zgradu po projektu Zahe Hadid na mjestu zgrade Beko.

Prva je žena dobitnica Prickerove nagrade za arhitekturu 2004. godine, a prestižnu Stirlingovu nagradu osvojila je dva puta zaredom, 2010. i 2011. godine. Zbog ogromnog doprinosa svjetskom arhitektonskom nasleđu, od engleske kraljice dobila je titulu dame 2012. godine.

Nakon njene smrti, arhitektonski biro koji je osnovala u Londonu 1980. godine nastavio je sa radom. Danas biro ZHA upošljava preko 400 radnika i radi da izuzetno ambicioznim projektima širom svijeta.

Foto: Zignavisual for Sotheby’s International

Izvor: gradnja.rs

loading...

Vaš komentar na članak: