Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Mnogi pogrešno drže kuhinjski nož, a nisu ni svjesni: Stručnjak otkriva da je ovo jedini ispravan način!

Advertisement

Svaka odrasla osoba drži kuhinjski nož drugačije, a američki stručnjak otkriva da mnogi prave jednu grešku kada sjeckaju namirnice

koristenje-noza (1)

Svaka odrasla osoba drži kuhinjski nož drugačije. I najčešća grešimo je kada ga držimo nož tako da stavimo prst na gornju stranu oštrice noža.

Iako mislite da time stvarate dodatan pritisak za sjeckanje, zapravo stvarate pritisak na ruku, zglob, lakat pa čak i rame.

Američki stručnjak koja obučava kuvare u SAD-u, Sue Gonsalves, otkrila je za australijski Good Food, pravilan način držanja noža.

“Prije nego što uopšte i počnete da siječete nešto za dasci za sjeckanje, morate da pogledate kako su vam postavljena stopala”, kaže ona i dodaje:

“Mnogi dasku za sječenje drže sa strane, a trebalo bi stajati pred njom – ravno, otprilike oko pet centimetara udaljeni. Gotovo 90 posto kuvara amatera drži kuhinjski nož pogrešno”.

koristenje-noza (2)

Kako biste ga držali i upotrebljavali pravilno, nož stavite između palca i kažiprsta, a dršku noža obuhvatite s ostala tri prsta. Ako ovako držite nož, imaćete više kontrole i lakše ćete baratati s njim.

Izvor: vecernji.hr

loading...

Vaš komentar na članak: