Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

SVAKOG GOSTA tri dana dosta: Kako gostima da kažete da je VRIJEME DA ODU KUĆI i kako to da uradite?

Advertisement

Sezona je odmora, posjećuju se rodbina i prijatelji, i to je sve lijepo… Ipak, ukoliko se gost malo previše odomaći, pa em dođe nenajavljen i nikako da ode, em ukućanima pravi haos, to postaje noćna mora svakog domaćina, pa i najgostoljubivijeg!

gosti (3)

Psiholog Radmila Grujičić ističe da je stvar elementarne kulture da se najprije provjere planovi onih kod kojih želimo da odemo u goste, a isto tako je sasvim normalna stvar da to očekujemo i od drugih.

Prema njenim riječima, društveno prihvatljivo ponašanje u gostima bi trebalo da se podrazumijeva, ali ako ono nije takvo, ne treba da se libimo da zaštitimo svoje interese.

- Kulturni ljudi često imaju problema da upozore druge na neku situaciju koja im smeta i u kojoj se krše određena pravila. Uz dozu tolerancije uvijek treba odreagovati, ali na društveno prihvatljiv način. To je, slobodno mogu reći, i naša građanska dužnost, jer time utičemo na promjenu neprihvatljivog ponašanja. Dakle, treba da branimo svoj interes, ali bez ugrožavanja interesa drugih – ističe psiholog.

Mnogi domaćini u situacijama kada gosti produže odmor preko svake mjere, jednostavno ne umiju da postave granice.

Ako vi planirate da idete nekome u goste, evo kako treba da se ponašate da bi vas domaćini opet pozvali.

Svakog gosta tri dana dosta

Ovo je istina! Zato se pridržavajte trodnevne posjete, jer se ispostavilo da i gostima i domaćinima to najviše odgovara. Za kraće od toga ne vrijedi mijenjati posteljinu, a za duže… razne opasnosti vrebaju: možda neko nema dovoljno slobodnog vremena da vam se posveti četiri, pet i više dana, možda nema ni novca za hranu i ostalo što svaki dobar domaćin želi svom gostu da priušti, a i sofa u denvnoj sobi, gdje domaćini spavaju jer su gostima dali svoje udobne krevete, može baš da žulja.

Ne očekujte pažnju 24 sata dnevno

Dobri gosti znaju da, bez obzira na to koliko ih domaćini vole, oni ipak imaju svoj život, obaveze, poslove, druge prijatelje i familiju, i da zbog svega toga ne mogu sve vrijeme posete biti fokusirani isključivo na njih. Vi ste možda na odmoru, ali vaš domaćin nije, imajte to na umu.

Vaš domaćin nije i vaš vodič

Da, domaćin zna najbolje mjesto u kojem živi, najbolje restorane, noćni život… ali dobri gosti su oni koji su sami sebi dovoljni. Od domaćina zatražite uputstva, da se ne biste izgubili, zalutali, ali sami istražite muzeje, galerije, barove… Gugl je takođe dobar vodič.

Kupite domaćinu poklon, ali ga sami ne očekujte

Vaši domaćini su se već dovoljno potrudili oko vas: sredili su kuću, napunili frižider, skuvali jela koja volite, izveli vas na večeru… Najmanje što možete vi da učiniti jeste da se zahvalite odgovarajućim poklonom. Boca dobrog vina je sasvim u redu, ili da platite večeru u nekom boljem restoranu, ali u svakom slučaju nemojte se pojavljivati praznih ruku.

Ako vam neko ponudi spavanje, to ne znači “olinkluziv”

Imajte u vidu da noćenje kod familije ili prijatelja ne znači i besplatno obroke. Lijepo je ako vas domaćini dočekaju ručkom, punim frižiderom, kolačima… ali treba da budete zahvalni i ako dobijete samo kafu. Zašto? Pa, jednostavno – neko nema vremena ili novca da vam priušti i obroke, a vi ste već dovoljno uštedjeli time što ne plaćate hotel, zato nemojte da se bunite.

Počistite sobu i kupatilo za sobom

Dobri gosti znaju da su spavali nečijoj kući, a ne u hotelu gdje postoje sobarice. Zato, prije nego što napustite dom svojih domaćina, skinite posteljinu u kojoj ste spavali, lijepo je složite, bacite đubre za sobom, kupatilo ostavite bez dlaka na sapunu, peškire koje ste koristili takođe složite. Ponudite se i da operete sudove nakon zajedničkog obroka, možda da prošetate psa, ako ga domaćini imaju, da zalijete cvijeće… postoji mnogo načina da se zahvalite na gostoprimstvu.

gosti (2)

Ne preturajte po kući

Prije nego što svoje stvari poređate u plakar, na primjer, pitajte da li tu ima mjesta za vas. Takođe, ako vam zatrebaju lijek, čist peškir, fen… ne preturajte fioke tražeći nešto od toga, već zamolite domaćina da vam da, ili pitajte da li možete sami da se poslužite. Poštujte privatnost svog domaćina. I nemojte koristiti kućni telefon, računar ili bilo koju drugu opremu bez pitanja

Ako ste pozajmili automobil od domaćina…

… obavezno napunite rezervoar i operite auto prije nego što domaćinu vratite ključeve.

Poštujte kućni red

Volite da se tuširate kada sviće? Ili da služate muziku u ponoć? Ok, ali samo kada ste kod svoje kuće. U gostima se povinujete njihovim kućnim pravilima – naročito kada je korišćenje zajedničkog toaleta u pitanju, po cijenu da nekada i preskošite tuširanje jer nije ostalo dovoljno tople vode i za vas. Preživjećete.

Ignorišite zdrav razum

Svi radimo stvari drugačije, a kao gost pravila kojih treba da se pridržavate su ona koja će vam reći vaš domaćin, čak i ako su potpuno suprotna od vaših. Možda ćete dobiti samo jedan peškir, a vi kod kuće koristite jedan za lice, jedan za tijelo. Ne brinite, ništa vam neće biti.

Izvor: zena.blic.rs

loading...

Vaš komentar na članak: