Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Tri stvari koje treba da imate u vašem domu kako biste smanjili potrošnju struje

Advertisement

Ukoliko želimo da uštedimo kada je u pitanju naš dom, onda moramo da mislimo dugoročno.

struja-brojilo-elektricna-energija

Nekada nam se nešto u prvom trenutku učini kao vrlo povoljno, međutim, nikako ne razmišljamo koliko će to dugo da nam traje i da li će dobro da nam služi. Postoje tri stvari, koje su apsolutno provjerene, koje su efikasne, koje se isplate, koje su ekonomične, ali i koje su ekološke, a to znači i zdrave po vas, ali i zdravo po okolinu. Riječ je o toplotnim pumpama, led rasvjeti i pvc stolariji. Ukoliko samo ove tri stvari “instalirate” u vaš dom, uštedićete mnogo na potrošnji električne energije, a pritom ćete kvalitetom biti jako zadovoljni.

Toplotne pumpe za grijanje doma

toplotne-pumpe

Toplotne pumpe imaju mnogo prednosti, a svaka od njih će vam i te kako značiti i vjerovatno će vas zainteresovati da malo više o njima istražite. Dakle, specifičnost toplotnih pumpi leži u tome što oni za zagrijavanje prostorije koriste isključivo prirodnu toplotnu energiju, odnosno veći dio koriste prirodnu energiju, dok je potrebno dodati samo malo električne energije u nekom obliku. U procentima, to bi značilo da toplotne pumpe koriste 80% toplotne energije iz prirode potpuno besplatno, dakle iz neiscrpnih izvora okoline, a samo je potrebno 20% dodatne električne energije koriste za svoj rad. Toplotne pumpe su jako dobre za podno grijanje, radijatore ili pripremu tople vode.

Led rasvjeta

led_rasvjeta

Ozbiljnije i razvijenije zemlje su shvatile koliko je led rasvjeta zapravo kvalitetna i zato se u tim zemljama samo led rasvjeta i koristi, dok se klasične sijalice i te kako izbjegavaju. Mnogo je razloga za to. Te države jesu odgovornije, ali i svi oni žele maksimalno da uštede, naravno kao i bilo koji čovjek na bilo kojem kraju planete. Zašto biste na neke osnovne stvari izdvajali ogromne sume novca.

Zbog čega će da vam se isplati ukoliko ugradite led rasvjetu?

Mnogo je benefita, ali krenimo od onog najvažnijeg, a to je naravno trošak. Dakle, kada ugradite led rasvjetu, vaš trošak će se smanjiti. Prije svega treba da znate da led sijalice 80% električne energije pretvaraju u svjetlo, a to nije slučaj sa klasičnim sijalicama, koje zapravo 80% energije pretvaraju u toplotu, a upravo je ta toplota ono što vi najviše plaćate. Zato će vam u ovom smislu biti mnogo jefitnije.

Druga vrlo važna stvar jeste vijek trajanja led rasvjete. Led rasveta traje godinama, kada se jednom odlučite za kupovinu led rasvjete, više ne morate da razmišljate. Led sijalice, odnosno led ravjetu ne morate da kupujete na svakih mjesec dana. Dakle, jednom kupite i mirni ste za cijeli život, a vi samo izračunajte koliko ste do sada novca dali na sijalice, koje pucaju i kvare se mnogo brzo. Led rasvjeta je daleko bolje rješenje i za vaše oči, ne samo za vaš džep. Led rasvjeta je odlična zamjena za prirodno svjetlo i led sijalice i te kako prijaju vašim očima, jer one upravo i zamjenjuju dnevno svjetlo, a zna se ipak da je dnevno svjetlo najbolje.

Nova stolarija

prozori

Još jedno ekološki prihvatljivije i može se reći zdravije rješenje jeste pvc stolarija, koja je opet daleko povoljnija, bolje reći isplativija od drugih vrsta stolarije. Zbog čega je pvc stolarija isplativija? Zato što dugo traje, ne mijenja svoj oblik, izvrsno služi svrsi i nema potrebe da više bilo šta ulažete u nju, kada je jednom ugradite. To na primjer nije slučaj sa drvenom stolarijom.

Drvena stolarija je prije svega, na samom startu skuplja, zatim drvena stolarija često ima značajno kraći vijek od pvc stolarije, a treća stvar veoma je specifično održavanje drvene stolarije i vrlo je moguće da deo drvene stolarije postanu i određeni insekti, kao što je žižak, a to će vas koštati. Ko se jednom opredjelio za kvalitetnu pvc stolariju, bar 15 do 20 godina nije morao ništa više u ovom smislu da ulaže.

Izvor: novosti.rs

loading...

Vaš komentar na članak: