Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Ako modrice nakon OVOLIKO vremena ne prolaze, odmah kod ljekara

Advertisement

Modrice su oštećenja malih krvnih sudova koji su smješteni u površinskim dijelovima kože. Najčešći uzrok nastanka su povrede.

modrice (1)

Mogu da nastanu kao posljedica udarca, a povezane su i s težim povredama, poput napuknuća mišića, ligamenata, oštećenja zglobova, prijeloma kostiju. U nekim slučajevima mogu da upućuju i na neke ozbiljnije zdravstvene probleme.

Modrice najčešće nastaju od udarca, a često ih imaju i osobe koje puno vježbaju, naročito dizači tegova. Najviše zabrinjavaju modrice koje nisu nastale kao posljedica neke spoljne traume. Takve modrice mogu da upućuju na probleme sa krvi ili su posljedica uzimanja lijekova protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansa), na šta može da upućuje i krvarenje iz nosa ili desni. Modrice češće nastaju ako u organizmu nedostaje vitamin C, a učestalije su kod starijih osoba zbog vrlo tanke kože.

modrice (2)

Uzroci nastanka

Dr Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse, objašnjava da kod obične modrice postoji samo lokalni manji bol, bez poremećaja pokretljivosti i većeg otoka.

- Ako modrica otiče i osjećate jak bol, trebalo bi da se javite ljekaru, jer može da se desi da je kost ispod modrice napukla. Kod nekih bolesti, kao što je to slučaj kod poremećaja zgrušavanja krvi, modrice mogu da se jave bez prethodne povrede. I kod osoba koje uzimaju sredstva protiv zgrušavanja krvi češće se javljaju modrice. Mogu se javiti i u sklopu hematoloških bolesti i tada se ponavljaju i jako dugo traju, i u tom slučaju ih nikako nemojte ignorisati – ističe dr Dimitrijević.

Sve boje jedne modrice

Novonastala modrica može biti crvenkasta, zatim postaje plava ili tamnoljubičasta u roku od par sati. Nakon nekoliko dana modrica postaje žuta ili zelena. Prvih dana nakon nastanka je uglavnom i bolna, ali bol obično nestaje kako blijedi i boja. Budući da koža nije otvorena, ne postoji rizik od infekcije. Ako dođe do nastanka modrice na istom mjestu više puta, moguće je da ostane trajna žućkasto-smeđa mrlja uzrokovana većom koncentracijom gvožđa u koži.

modrice (3)

Kada se obratiti doktoru?

Ako mislite da vam je ispod modrice slomljena kost.

Ako uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi i primjetite modrice kojima ne znate uzrok.

Ako vam modrica otiče i izaziva jak bol.

Ako ne nestane nakon dvije nedelje, odnosno ako nakon četiri nedelja potpuno ne izblijedi.

Ako je bolna, a nalazi se ispod nokta na ruci ili nozi.

Ako vam je modrica nastala iznad oka, možete očekivati da se podliv proširi i ispod oka. Provjerite da li možete da pomjerate zenicu u svim smjerovima i da li vidite isto kao i ranije, pa ako možete sve navedeno i nemate glavobolju, posjeta doktoru nije neophodna.

Izvor: zena.blic.rs

loading...

Vaš komentar na članak: