Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

Kakva kafa! Ona je ništa prema OVOJ biljci! Nakon nje umor, loš libido, ali i kilogrami su prošlost

Advertisement

Osjećate se umorno, slabo i iscrpljeno? To vam utječe i na libido? Onda je guarana ono što trebate. Riječ je o južnoameričkoj tropskoj biljnoj vrsti, konkretno višegodišnjim drvenastom grmu iz porodice sapindovke.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Njeno ime dolazi iz jezika Maué Indijanaca koji su je nazivali warana i od nje proizvodili takozvani guarana čaj, danas uobičajen u Brazilu i Paragvaju. Guarana se odlikuje velikim listovima i sjemenkama narančasto-žute boje veličine kave koji sadrže više kofeina nego što ga ima kafa. Visoka koncentracija kofeina služi joj služi kao obrambeni toksin koji odbija biljojede od plodova i sjemena, zamislite što tek onda može učiniti za vas. Tako će i u vašem organizmu odbiti sve loše što ga pokušava ugroziti.

Guarana je snažan stimulans i izvor energije pa je svojom snagom i učinkovitošću osvojila svijet i danas se može naći u sirupima, ekstraktima, destilatima, čajevima, prahu, tabletama i kapsulama. Koristi se i za mršavljenje, a to je uvijek zgodno za znati.

Foto: Wikimedia

Foto: Wikimedia

Osim što je bogata kofeinom, obiluje i teobrominom, oligo-elementima i vitaminima. Teobromin je nešto slično kofeinu, a nalazi u čokoladi, kao i u drugim sličnim prehrambenim proizvodima. Znači u jednoj biljci imate dvije vrste kofeina, zašto onda piti kafu? Osim toga, teobromin rješava problem s krvotokom, snažan je diuretik, što znači da pomaže pri izlučivanju urina, a i stimulator je rada srca. Oligoelementi su pak skupina od petnaestak elemenata nužnih u malim količinama u biljkama, životinjama i ljudskom organizmu za dobro funkcioniranje. Njihov nedostatak u hrani uzrokuje bolesti, a neki od njih su jod, fluor, bor, krom, molibden, bakar, cink i mangan.

Naš organizam je uvijek u manjku ovih vrijednih elemenata pa je dobro da ih unosimo kroz namirnice koje konzumiramo. Kada se sve ovo uzme u obzir, gurana stvarno zvuči kao prava zdrava energetska bomba zar ne. To znaju i amazonski Indijanci koji je već stoljećima koriste zbog njenih revitalizirajućih svojstava.

Guarana stimulira živčani sustav, poboljšava reaktivnu sposobnosti, tjelesnu izdržljivost i koncentraciju. Zbog svojih energetskih kvaliteta preporučuje se sportašima, ali i svim ljudima koji se pod intenzivnim stresom i susreću se s velikim fizičkim i mentalnim naporima. Dakle, odličan je izbor u borbi protiv stresa, nervoze i umora. Također pomaže pri sagorijevanju masti, pa ćete guaranu naći u mnogim pripravcima protiv celulita,a djeluje učinkovito i pri ‘gašenju’ gladi te olakšava probavu.

Izvor: dnevno.hr

loading...

Vaš komentar na članak: