Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

09/12/2018 | Moj dom,Uređenje | Komentara:

Zašto u kući treba da imate crvenu boju: ova novogodišnja dekoracija donosi radost, ljubavi i dobar početak godine

Advertisement

Crvena je boja ljubavi, strasti i radosti, ali postoje i neke osobe koje treba da je izbjegavaju u svom domu!

novogodišnje crvena (1)

Novogodišnja dekoracija u crvenoj boji iako je ustaljena i klasična, svakako je neizostavna jer u svim tradicijama ima moćnu simboliku koja privlači ljubav i povoljan početak, piše Lepa i srećna.

Crvena je boja ljubavi i energije. U hrišćanskoj tradiciji simbolizuje krv Isusa Hrista koju je prolio da bi spasio ljudski rod. Crvena boja podstiče osjećanja topline i podsjeća na vatru, crvene bobice i Djeda Mraza. Ljudi koji vole crvenu boju su ekstravertni, veseli i impulsivni.

novogodišnje crvena (2)

Međutim, suviše crvene boje može da podstakne agresivnost, previše uzbuđenja i intenzivne emocije, zato ako je crvena boja dominantna u prostoru treba da se neutrališe sa drugim manje vatrenim bojama. Aranžmani komplementarnih boja, zelene i crvene boje su najpopularniji za novogodišnju dekoraciju, posebno sa zelenim lišćem i crvenim bobicama. Uz dodavanje bijele boje dobićete svoju zimsku bajku.

novogodišnje crvena (3)

Svima je poznato da crvena ima nekoliko nijansi i obično imamo svoje favorite, a da možda i nismo svjesni toga.

U drevnoj Kini i u feng šui učenju crvene nijanse imaju naročito mjesto. Nekoliko njenih nijansi je izrazito povoljno, a to su cinobercrvena, novogodišnje crvena i karmincrvena.

novogodišnje crvena (4)

Cinobercrveno su se u drevnoj Kini uglavnom ukrašavale kozmetičke posudice, u kojima se čuvaju male sitne dragocjenosti.

Novogodišnje crvena nešto je svjetlija i smatra se bojom povoljnih početaka, zato se u Kini tradicionalno nova godina dočekuje u crvenoj odjeći.

novogodišnje crvena (5)

Tamnocrvena koju još zovemo karmin je ona boja koja djeluje kao prelivena nijansom kestenjaste. Ona donosi veliku snagu i priznanje u vidu moći i uticaja, a smatra se da je naročito povoljna za oca, onoga koji hrani porodicu, najstariju mušku osobu u domu (Kinezi su svoju kulturu zasnovali na patrijarhalnom sistemu, nama to možda zvuči previše “mačo”, ali takva je tradicija).

novogodišnje crvena (6)

Kako je ovo boja vatre vezana je za južnu stranu svijeta po feng šui filozofiji. Ona simboliše i unosi život, vitalnost, toplinu, sreću i strast – ako je primjenjena u pravoj količini!

Kako smo već pomenuli, pretjerana primjena crvene loše djeluje na kolerične tipove ličnosti jer povećava njihovu nervozu.

novogodišnje crvena (7)

S druge strane, na osobe niskog samopouzdanja ona djeluje blagorodno jer podiže njihovu samosvijest.

Izvor: lepaisrecna.rs

loading...

Vaš komentar na članak: