Prati nas na Facebooku! Klik na Like!

Svaki dan pišemo nove stvari

06/12/2018 | Ostalo | Komentara:

FENG ŠUI I BILJKE U KUĆI: za ljubav, novac i sreću

Advertisement

Biljke u kući koje su po feng šui principima dobre za ljubav, novac i sreću!

white lilium candidum madonna lily family of lilies flower lily photo wallpaper hd ffor mobile phones tablet and pc Best of easter lilies pictures Google Search lillies Pinterest

Ove biljke su po učenju feng šui poželjne u kući jer donose ljubav novac i sreću. Svaka biljka ima svoje mjesto u prostoru, ali morate znati i kojoj vrsti energije ta biljka pripada, kako će se slagati s drugim biljkama i kako će djelovati na vas piše časopis Sensa.

Biljke su možda najbolji pokazatelji energetskih zakona, kroz međusobne razmjene energije među samim biljkama, između biljaka i Zemlje, biljaka i čovjeka, biljaka i prostora. Zato je i u feng šuiju važno koje biljke sadite, ali i gdje ih sadite i držite

Mnoge biljke imaju dvije ili čak tri vrste energije, pa je lakše da ih pozicionirate jer za njih važe pravila obje energije (bor pripada elementu Drveta i elementu Vatre, pa ga nalazimo i na sjeveru i na istoku, sve do juga).

Element Drveta

Odslikava buđenje, rast, vitkost, elastičnost… Biljke koje pripadaju ovom elementu su visoke i vitke: bambus, papirus, čempres, jablan, jela, obični fikus… One su tanke i savitljive, brzo rastu i brzo postignu cvjetanje, a ako su trajnice onda najbolje rastu u proljeće. Obično rastu na istoku, jugoistoku (sinergija) i sjeveru (Voda hrani Drvo), ali neće uspijevati na zapadu i sjeverozapadu jer Metal uništava Drvo.

bambus3

Ovoj grupi biljaka pripadaju lala, narcis, visibabe, koje kao vijesnici proljeća pokazuju rastuću energiju, a pridružuje im se i mlado povrće: luk, peršun, celer, špargle, ali i prve proljećne visoke trave: kukuruz, trstika, žitarice. Energiju drveta odlikuje i izrazito zelena boja (sve nijanse) i uočljiva stabljika koja raste u visinu. Jedna biljka – jedna stabljika.

Element Vatre

Ovo je energija opasnosti i s njom uvijek treba biti oprezan i na odstojanju. Energija vatre je energija juga, zato ove biljke najbolje uspijevaju na jugu (sinergija) i u punom su cvatu ljeti, na istoku i jugoistoku (drvo hrani vatru), ali loše rastu na sjeveru (voda gasi vatru). Ovom elementu pripadaju biljke vatrenocrvene i narandžaste boje cvjeta ili lista, drveće kod kojeg dominira crvena boja lišća ili oblik lista asocira na vatru (trougaoni, oštri, igličasti) ali i biljke čiji su listovi oštri i dugi.

ruža-ruže-cvijeće

Ovoj grupi biljaka pripadaju kaktusi, palme, koprive, ruže, čičak, kupine, mak – sve što nam govori da ga ne dodirujemo ili ima bodlje ili oštre listove ili je otrovno. Primjeri “vatrenih” biljaka su i oleandar, otrovne gljive (koje imaju crvene klobuke), juka, ananas, aloe vera, svekrvin jezik.

Nisko bilje za stabilnu energiju: element zemlje

Stabilnoj i trajnoj energiji Zemlje pripada nisko bilje koje se dobro ukorjeni u zemlju i teško ga je iščupati. Ove biljke dobro uspijevaju na jugozapadu i sjeveroistoku (energija Zemlje), na jugu (Vatra hrani Zemlju), ali ne uspijevaju na istoku i jugoistoku (Drvo kontroliše Zemlju).

africka-ljubica

Ovoj grupi biljaka pripadaju puzavice koje ravnomjerno rastu u širinu i formiraju kružne oblike, hedera, niske livadske trave, grmolike biljke, jagode, krastavci, mediteranski kamenjari s mediteranskim biljem: menta, majčina dušica, kućna sreća, ali i višegodišnje voćke nižeg rasta čije krošnje više rastu u širinu, cvijeće čiji su cvjetovi su dominantno žute boje i kućne biljke nižeg rasta s ovalnim debelim čvrstim listovima koji rastu horizontalno (na primjer, afrička ljubičica).

Element Metala

Kao što izgleda žbun lavande sa listovima sive boje, čvrsto isprepletenim stabljikama okruglog žbuna, sa metalik ljubičastim cvjetovima – takva je i energija Metala: sabijena i koncentrisana. Biljke Metala najbolje uspijevaju na zapadu i sjeverozapadu, jugozapadu i sjeveroistoku, a ne uspijevaju na jugu (Vatra kontroliše Metal).

ljiljan2

Ovoj grupi biljaka pripada glavičasto povrće s okruglim glavicama i sivozelenim listovima – kupus, kelj, karfiol, keleraba, cvijeće s dominantnim bijelim okruglim cvjetovima, posebno ako imaju i sivkaste okrugle listove, biljke koje imaju okruglasti oblik, sivu boju i podsjećaju na metal (srećica (srebrni tip), srebrna kruna). Među drvećem, predstavnik elementa Metala je maslina koja ima sivkaste ovalne listove i okruglu krošnju.

Element Vode

Energija Vode je nestabilna, dinamična i fleksibilna i ovom elementu pripada drveće i cvijeće koje ima jedan od ovih obilježja – njihovi listovi i cvjetovi padaju prema zemlji, cvijeće ima dominantno plave cvjetove (ljubičice, hortenzija) ili valovite i plavkaste listove ili formira oblik slapa ili valova. Biljke elementa Vode najbolje uspijevaju na sjevernoj, zapadnoj i sjeverozapadnoj strani (Metal hrani Vodu), ali ne uspijevaju na južnoj strani (Vatra i Voda su u sukobu). Ovoj grupi pripadaju slonova noga, obrubljeni zmajevac, viseća paprat, tilancija, dracena, a predstavnik među drvećem je žalosna vrba, a među voćem – vinova loza.

hortenzije

Tekst: Jasmina Stojanović

Izvor: lovesensa.rs

loading...

Vaš komentar na članak: